GI limpa

Jag skulle hellre kalla det för prutt bröd, men jaja.. ;);)

Nu för tiden är det GI mat som gäller här hemma för min del. Första dagen jag började med det så saknade jag bröd så jag höll på att gå åt så jag var tvungen att hitta nåt bra bröd dom hade lågt GI. Surfade runt lite och hittade till slut det här. Jag har ändrat liite i receptet.


6 dl grahamsmjöl
0,5 dl rågkross
0,5 dl hela linfrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl hackad mandel
0,5 dl hackade valnötter
1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk salt
6 dl filmjölk(mellan)
2 msk mörk sirap
En näve russin


Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en avlång form och strö på lite grahamsmjöl(jag har teflon så jag smörade bara lite). Rör ihop alla ingredienser i en skål och lägg smeten i formen. Strö på pumpafrön och grädda längst ner i ugnen i ungefär en timme.

Lätt som en plätt och hur gott som helst!


Sixtens doptårtor


Hade äran att få göra doptårtor åt Sixtens på han dopdag.
Jag ber om ursäkt för så dåliga bilder men att fota när det är mörkt ute ger tyvärr inte samma fina resultat.
Men man ser ju hur dom ser ut iaf :)


Tårtorna innan dekorering



Fyllning:

Vita bottnar
Vaniljkräm
Hallonsylt/ chokladmousse

Täckt och dekorerad med Ballinas sugarpaste med chokladsmak.

SEMLA

Nu har jag bakat semlor! Muuumsigt blev det!
Jag föredrar små semlor och brukar göra modellen mindre hemma men degen jäste så bra så det blev stora smelor iaf. Vägde varje semla vägde 100 g från början men nästa gång ska jag npg bara ta 50 gram per semla. Men inte klagar jag, för dte smakade hur gott som helst! :D Nu finns det massa semmelbullar i frysen som väntar på att bli uppätna :)


Björnbärspaj



Lyxade till det med en Björnbärspaj med Havrebotten och crumble uppepå! Mumsigt med vaniljsås! :D
Receptet kommer från Leilas A piece of cake.


Äntligen är det dags!


Semlor är nog bland det godaste jag vet.
Hembakta helst men nog slinker det ner en och annan köpt också :D



Leilas kärleksmums!

Här kommer receptet på Leila Lindholms kärlekmums! Baka och Njuuut! ;)


Ingredienser

Till 1 plåt:
5 st ekologiska ägg
4 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao av god kvalitet
300 g smör
2 dl vatten
200 g knäckchoklad (alt. mjölkchoklad eller mörk kvalitets choklad)
Glasyr och garnering:
2 dl vispgrädde
2 msk espressokaffe
200 g mörk kvalitets choklad 70%
2 dl kokosflingor till garnering

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt.

3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.

4. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.

5. Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten.

6. Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.

7. Hacka knäckchokladen grovt och strö över smeten.

8. Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt svalna.

9. Koka upp grädden, häll i espressokaffet och rör i 200 gram finhackad mörk choklad.

10. Låt glasyren svalna något och bred den över kakan.

11. Strö över kokos och servera skuren i rutor.


Favoritfika

Kärleksmums är en av mina favoriter.
Idag testade jag, faktiskt för första ggn att göra kärleksmumsen som är med i Leila Lindholms bok.
Helt klart godkända! Inte lika söta som det andra receptet jag brukar göra utan mer mörk choklad smak. Mannen gillade dom och listade dom som etta på topplistan av fikabröd.. inte dåligt betyg! ;)



Vilket är erat favoritfika??

Bamse

Det har vart lugnt på tårtfronten ett tag nu. Men det verkar som om det börjar komma igång igen :) Kul!
Senaste tårtan som jag gjort är en Bamse tårta, den var till en liten Fanny som fyllde 3 år!
Tårtan är helt glutenfri. Var inte alls svårt att göra glutenfri botten, var lite orolig där ett tag men det gick fint! Jag hoppas bara att den smakade bra också!



Vita bottnar, utan gluten.
Chokladfluff
Hallon
grädde
Täck och dekorerad med sugarpaste