Maräng hjärtan till mosters hjärtan


Idag kom det hit 2 småtjejer som vill baka lite! kul!
Leilas maränghjärtan ville dom göra och det blev det. Det var inte det lättaste att få till fina hjärtan men med lite träning så..! :) Dom var riktigt goda iaf och vi åt några med med glass och chokladsås :)




Grattis till mej då!


När det är födelsedag är hemma brukar jag passa på att testa göra tårtor som jag ska göra till någon annan sen. Så igår på min födelsedag testade jag göra marängtårta med choklad! :D

I tårtan var det:

Sockerkaksbotten
Chokladpudding blandad med lite hårt vispad grädde.
Marängbotten penslad med choklad.
Ananasgrädde
Sockerkaksbotten

Lock av marsipan och dekorerad med sugarpaste och grädde.



Dom små rosorna tycker jag är så söta!! Men det var svårt att göra med marsipan som ni kanske ser, det sprack liksom lite på kanterna. Dom rosa är gjorda med sugarpaste! Ska tillägga att jag inte lagt ner så mycket energi på dekoreringen på den här tårtan, det var lite ont om tid :)

Såklart så passade jag på att göra lite cupcakes också! ;) Det fick bli mina favoriter, choklad cupcakes med vit choklad frosting. Det är inte cherry cupcakes som jag skrivit på bilden, men ett lite cherry är det på toppen iaf ;)


Linas matkasse dag 3

Lasagne med zucchini och tomat

1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Hacka en rödlök och tärna 1 zucchini i små bitar. Skiva 2 tomater tunnt.
3. Fräs löken och 3 vitlöksklyftor mjuka i lite olja. Lägg åt sidan på ett fat. Bryn 500 g köttfärs. Tillsätt löken och zucchinin, 3 msk tomatpure, 1 tsk samba oelek, 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar. smula ner 1 msk oregano. Fräs samman hastigt och tillsätt 2 dl vatten. Koka upp och låt koka ihop på svag värme i 2 minuter.
4. Smält 2 msk smör i en kastrull, rör ner 3 msk mjöl och vispa ner 5 dl mjölk, lite i taget. Koka upp och låt småkoka tills såsen blivit tjock. Rör ner 2 dl riven ost och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar.
5. Ta fram en gratängform. Börja med ett lager ostsås, sedan ett lager med lasagne plattor från ett paket färska lasagne plattor i formen. Bred ut hälften av köttförsen och forsätt med ett lager lasagneplattor och sen resten av köttfärsen. Avsluta med ett lager lasagneplattor och ostsås. Toppa med tomatskivor och 1 dl riven ost.
6. Ställ i ugnen ca 25 minuter.



Sammanfattning:

Det här har vart det godaste på hela veckan! MUMS! Inga minus alls! Barnen slevade i sig och vi med! :D
Den här rätten är kategorin Tuff, det tar lite tid om man jämnför med dom andra rätterna men det var det värt!

Linas matkasse dag 2


Ugnsgrönsaker med lamm och bondkorv, bulgur och mynta yougurt

1. Sätt på ugnen på 225 grader
2. Koka 2½ dl bulgir enligt anvisningarna.
3. Skär 2 bondens grill och 2 lammkorv på snedden i 3 delar. Skät en gul paprika i klyftor och en zucchini i halvmånar. Blanda grönsakerna paprika, zucchini och 250 g körbärstomater i en ugnfast for och ringla över olja och krydda med salt och svartpeppar. Stek i ugnen i 15 minuter. Efter halva tiden ta ut formen och lägg på korven sen in i ugnen igen.
4. Blanda 2½ dl turkisk yougurt med finhackade blan från ½ kruka mynta och 2 krm spiskummin, smaka av med salt och peppar.
5. Servera korv och grönsaker med nykokt bulgur och myntasås!



Sammanfattning:
Grönsakerna och såsen var jättegott! Korven tyckte jag smakade sådär men helt ok. Bulgur är ju gott så det smakade bra till! Måns sleva i sig hela tallriken medans Lukas som brukar äta allt inte ville ha nåt alls, han rös i hela kroppen när vi försökte få i honom lite. Om vi gör den här rätten nå mer gång så blir det med nån annan korv eller kanske utan korv faktiskt!

Linas Matkasse dag 1

Den här veckan fick vi hem Linas matkasse!

Tänkte göra som en liten redovisning hur veckan gått fast den är ju inte slut än ;)
Här kommer det första receptet vi gjorde.

Persiljekryddad kyckling med kantareller och blomkålspure

1. Koka 900 g potatis och 500 g blomkål tillsammans eller separat. (Blomkålen tar bara 5 min att koka)
2. Finhacka ½ rödlök och en ½ kruka persilja och blanda med 1 msk olja o en tallrik. Rulla 500g kycklinglårfile och stek kycklingen på medelvärme. är kycklingen nästan är klar så lägg i kantarellerna och stek tills dom svampen släppt vätska.
3. Skär 250 g morötter och lägg i en skål.
4. Mixa blomkålen med en stavmixer med en matsked smör. Späd eventuellt med lite mjölk för önskad konsistens. Smaksätt med salt och peppar.
KLART!



Sammanställning:

Gott! Fast om vi ska göra den här rätten igen så kommer jag andvända kycklingfile istället.
Ungarna älskade det! Blomkålspuren var superdupergod!! :D


Min dag i Järna

Min dag började redan innan klockan 6 på morgonen, tåget mot Eskilstuna gick kl 6:44 och jag var framme redan innan 9 i Järna. Jag hittade ett mysigt fik som hade en frukosttallrik! Tur att jag lånade en bok av syrran dagarna innan så jag hade lite läsning. Väldigt lugnt och avkopplande ska jag få be och tala om! Livet som småbarnförälder är ju allt annat än det.. ;);) Saltå kvarn ligger ju också i Järna så det ingick såklart deras Juice i frukosttallriken :)
Nu kommer det lite bilder från dagen, dom är tagna med mobilkameran tyvärr men det var den enda kameran jag hade.



Nytt sprits set och bakkursen


Häromdagen klickade jag hem ett nytt sprits set från Ateco i Usa. Det ska tydligen vara bra i samband med dekorering av cupcakes.. Kul! Jag köpte det från Ebay och det kommer väl kosta allt som allt 300 kr med frakt från Usa.

Har en del bilder från bak kursen jag var på igår som jag såklart ska lägga ut så ni får se vad jag gjorde hela dagen! Kan säga redan nu att det var jätte kul och lärorikt! Jag är ju ingen brödbagare men än är det ju inte för sent! ;)


Hemmabagare

Jag är med i Kungsörnen smakpanel. Man svarar på lite frågor och ibland får man hem grejer som man ska prova och sen tycka till om. Jättekul! Förra veckan fick jag mail om detta:

Under en heldag i september anordnar Kungsörnen ett kurstillfälle för att tillsammans med en riktig bakentusiast gå igenom grunderna inom bakning. Hur knådar proffsen sina degar? Hur vet man när brödet har jäst färdigt? Hur får man den där perfekta skorpan? En heldag där vi kommer att få baka och smaka, både på det ena och det andra helt enkelt.

Jag skickade såklart in en intresseanmälan, och här och häpna! Jag kom med! Jippieeee!!

Hannah 8 år

Min systerdotter Hannah fyller 8 år om några dagar och i helgen hade hon kalas. Hon är en riktig gymnastik tjej och önskade en gympa tjej på tårtan. Jaa.. va tycker ni? Hihi.. det va svårt men jag hoppas man kan se vad det är :) Den andra tårtan fick jag fria händer på och då passade jag på att testa lite nya saker jag hade hemma. Tex pärlemo spray som jag sprayade på rosetten, blev häftig effekt tycker jag! :D


Min svaghet är verkligen att skriva på tårtorna, jag ska helt enkelt lägga av med det! Det är grymt svårt att få det snyggt tycker jag. Men träning ger färdighet, får helt enkelt se till att träna spritsa på bakplåtspapper eller nåt :P

Edvins doptårtor


2 doptårtor gjorde jag i helgen! Jag fick fria händer på 2 enkla tårtor. Jag fick ett tips om att kika på inbjudan till dopet och det gjorde jag. Det gick i ljusblått och orange. Jag tycker dom ser väldigt smarriga ut! Vad jag fick höra så var dom det också! Kul! :D


Lite nytt till tårtbaket!

Förra veckan fick jag hem ett paket med massa kul från kakburken som jag beställt!




För er som kanske inte ser vad allt är så ska jag skriva det! :)
Turn table, som man ställer tårtan på medans man dekorerar den, jättesmidigt!
Dom små sakerna är ett basic kit till tårtdekoration, lite olika tyllar och en nål som man bla gör rosor på i smörkräm. Några bas pasta färger. Spritspåsar och kopplingar så att man kan byta tyll på spritspåsen.